Deelnemers

Oss vol kleur, liefde en diversiteit

Het barst in Oss van het talent. Er is een enorme diversiteit een muziek- en toneelverenigingen, dans- en balletscholen en gezelschappen die zich bezig houden met beeldende kunst en literatuur. Ieder jaar en dat is dit jaar niet anders laat iedereen met veel liefde en passie hun kunsten zien. Fantastival biedt heel graag dit podium. Geniet van alle kleur die deze mensen onze stad geven.

Kom, kijk en luister en laat je verrassen!


MULTIDISCIPLINAIR

Osse Kunstinstellingen voor het onderwijs (OKVO)
OKVOOKVO (Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs) is een uniek en succesvol samenwerkingsverband tussen het primair onderwijs in het Maasland en de Osse kunstinstellingen. Het biedt scholen al meer dan 35 jaar een betrouwbaar, verrassend en onderwijskundig verantwoord cultureel programma voor alle leerlingen van groep 1 tot en met 8. Jaarlijks brengt het OKVO ruim twaalfduizend leerlingen van 45 basisscholen in contact met verschillende kunstdisciplines: muziek, film, dans,muziek, beeldende kunst, cultureel erfgoed, literatuur en drama.

Tijdens Fantastival laten de Osse kunstinstellingen zien wat zij de leerlingen zoal brengen aan kunst en cultuur, het aanbod is leuk voor jong en oud!

Theater De Lievekamp laat de voorstelling ‘Het Geheim van Professor Sambabal’ zien.
Charlotte de Lange van poppentheater De Vliegende Koffer laat fragmenten zien uit haar voorstelling. Prinses Kaat woont in een heus paleis. Iedere week krijgt ze les van een echte professor. Deze ochtend heeft de professor wel hele rare dingen meegenomen: een vreemde vogel, sambaballen én een uiterst geheim kistje. Kaat kan haar nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Ze maakt het kistje open… en vervolgens gaat er in het paleis van alles mis.
Website Het geheim van professor Sambabal poppentheater#.jpg

Muzelinck biedt de kinderen een interactieve muziekworkshop met ‘Franswa Poerkwapa’:


Website Franswa Poerkwapa.jpg

Hé, een muzikant.....roepen mensen vaak als ze hem zien en horen spelen. Want dat is zijn vak, muziek maken! Hij gaat nooit echt werken, alleen maar spelen. Wie hij is? Hij is Franswa Poerkwapa.

Franswa zal kinderen laten beleven hoe het is om zelf muziek te maken, op een instrument of zingen. Hij kan er van alles over vertellen en hij vindt 't ook heel leuk om vragen te beantwoorden over muziek. Wat is muziek eigenlijk? Zingen vogeltjes ook of is dat gewoon een geluid? En natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe word je muzikant?

 Iedereen kent wel muziek, en als je iemand kent die niet weet wat muziek is, dan breng hem maar mee, want die wil Franswa dan weleens zien......Als iemand jou vraagt, wat is muziek? Wat zeg je dan?

 Maken de kinderen zelf al muziek? Bespelen ze een instrument of zingen ze veel? Breng 't instrument maar mee en misschien kunnen ze wel samen spelen....en als je op (naam locatie Fantastival) aankomt, ga dan maar gewoon op 't geluid af want daar waar muziek is, daar is Franswa Poerkwapa!Daarnaast presenteert Muzelinck de dansvoorstelling ‘Wie niet weg is’ door ‘Dansstorm Oost’. Deze dansvoorstelling is een speelse voorstelling voor kinderen die gaat over de keuze om anderen te volgen of je eigen weg te gaan.  Bibliotheek Oss brengt een voorlees-voorstelling met muzikale begeleiding naar aanleiding van het boek ‘Spekkie en Sproet: een griezelige ontdekking’.


Website Stadsarchief 2.jpgHet Stadsarchief komt met een stukje Osse historie;
In het parkje bij de Groene Engel zijn twee bijzondere personen uit de Osse historie te zien: Boerin Mientje, die haar echte boter aan de man probeert te brengen, en fabrikant Jurgens, die juist een pleidooi houdt voor zijn nieuwe fabrieksmatig geproduceerde product: margarine. Belangstellenden mogen zelf kiezen waar hun voorkeur naar uit gaat. Degene die de juiste keuze maakt, wint een leuke historische stadstocht door het centrum. Een boekje met allerlei vragen en opdrachten voor het hele gezin, aangeboden door het Stadsarchief. Met dit boekje kun je meteen het centrum in, maar je kunt het ook bewaren tot een later tijdstip.Museum Jan Cunen biedt binnen het thema ‘powervrouwen’ verschillend vermaak aan: zo zijn er ‘living statues’ te zien en zitten er meerdere tekenaars powervrouwen te tekenen.


Cultuurpodium Groene Engel zorgt voor een rijdende cinema (met zo’n 20 zitplaatsen) waarin doorlopend animatiefilmpjes te zien zijn.

www.okvo.eduforum.nu


TONEEL/THEATER

Theater De Lievekamp

Muzikale en smaakvolle presentaties door De Lievekamp

Tijdens Fantastival gaat het Osse publiek ongetwijfeld genieten van een aantal previews van het Lievekampprogramma 17/18. Een programma dat bestaat uit zo'n 200 voorstellingen en concerten; verdeeld over binnen- en buitenland. Kom in de kleurrijke wereld van De Lievekamp en beleef deze zondagmiddag alvast enkele liveoptredens.

Zo zijn er diverse mini-uitvoeringen van de voorstelling 'Selamat Maken | Smakelijk eten'. Website Selamat Makan.jpg

Een  verrassend theaterconcept, waarbij het publiek met (h)eerlijke verhalen van Roy Grünewald meegenomen wordt in de naoorlogse Indo-cultuur. De verhalen krijgen een extra dimensie doordat zus Hedy Grünewald deze middag de toehoorders trakteert op toepasselijke Indonesische hapjes. Een traktatie voor zowel het netvlies als de smaakpapillen.

De verhalen van 'Selamat Maken' worden afgewisseld met optredens van de muziekformatie Tip Jar, bestaande uit Bart de Win en Arianne Knegt. Onder de naam Tip Jar (letterlijk: fooienpot) bundelt dit tweetal de krachten, met als resultaat kleurrijke wereldmuziek: van aanstekelijke Americana tot bluegrass en van blues tot jazz.

Als randactiviteit voor de kinderen kan er onder begeleiding van het evenementbureau Fiedelandijn lekker geknutseld worden binnen het thema 'regenboog | de kleuren van de wereld'.
www.lievekamp.nl

De Megense Comedie
Colour of Life. Je vindt ons doorlopend tijdens dit Fantastival; we zijn kleurrijk en zullen interactief met het publiek bezig zijn.
www.demegensecomedie.nl

Circus mr Poehaa
Twee kleurrijke dames geven kleine minishows waarin het leven van een dame op leeftijd op de hak wordt genomen!
Travestie in combinatie met circus.
www.mrpoehaa.nl

De Verenigde Spelers
Toneelvereniging De Verenigde Spelers promoot op Fantastival de voorstelling “Beau Rivage” door George Batson die zij op 22 en 23 november 2017 in De Groene Engel in Oss gaat spelen. De regie is in handen van Peter van Aar en Dorette Ploegmakers van P.A. Producties
Beau Rivage speelt zich af op één der grootste en laatste suikerplantages in het steeds verder industrialiserend oliegebied van Louisiana. Het wettelijk beheer van het oude familiebezit is in handen van grootmoeder Colby. Zij lijdt echter aan ernstige geheugenstoornissen en wordt daarom waargenomen door de strenge, waakzame Harriet. Zij bemoedert haar neef Gerald, de tweelingbroer van Owen die onlangs door verdrinkingsdood om het leven is gekomen. Dan komt tante Cora met haar oude vehikel even over uit de stad, omdat zij vernam dat Myra, de vrouw Owen, weer voor het eerst na het ongeval zou terugkeren. Maar dan vinden er een reeks “verdachte ongelukken” plaats. En telkens wordt er een klein, sinister popje gevonden, doorstoken met een naald. De bijgelovige arbeiders op de plantage en Harriet, die hun bijgeloof deelt, zijn hun leven niet meer zeker…
www.deverenigdespelers.nl

Internos
Wij verzorgen dit jaar straattheater door de stad!
www.toneelvereniginginternos.nl


KOREN

Muzelinck

Diverse bandjes en ensembles van Muzelinck treden op.
Zo treedt Popkoor Muzelinck op en zingt meerstemmige popliedjes van nu:
Popkoor

Popkoor Muzelinck is een gezellige vrolijke club mensen die met veel passie en plezier zingen op donderdagavond van 19.30-21.30 uur!
Iedereen die nieuwsgierig is mag een keer een repetitie bijwonen! We zingen doorgaans de nieuwste popliedjes in een drie of meerstemmig arrangement, gemaakt door onze zangdocente Wendy Bressers.We zoeken nog nieuwe leden! Is zingen je passie? je uitlaatklep? Je hobby? Noten kunnen lezen is niet nodig, auditie doen ook niet! Wees welkom!

www.muzelinck.nl


Musica Humana
Wij zijn een koor van 60+ (nog jong van hart en geest) die Renaissance muziek brengt met zang, dans en spel met bijbehorende instrumenten waaronder blokfluit en trom. Alle deelnemers dragen  Middeleeuwse kleding van eigen hand. Wij presenteren onze muziek d.m.v een "rode draad" lijn, b.v de liefde. Alle muziekstukken  worden aan elkaar verbonden door een passend verhaal of gedicht.

Vocalgroup Lith
Wij zijn een enthousiast popkoor en brengen overwegend Engelstalige songs. Wij worden begeleid door ons eigen combo, bestaande uit een toetsenist, een drummer en 2 gitaristen. Dit alles o.l.v. onze dirigent Frank van Tongeren.
www.vocalgrouplith.nl

Website Popkoor Eigenwijs Oss 2.jpg

Popkoor Eigenwijs

Onder de motiverende leiding van zangcoach Karin van Tooren zijn wij van Popkoor Eigenwijs in Oss druk bezig om onze muzikale bodem te versterken. Wij zingen drie- tot vierstemmige hedendaagse popmuziek. en leggen de nadruk op het plezier dat je beleefd aan het maken muziek. Samen mooie klanken maken, dat is ons doel!
www.popkooreigenwijs.nlNederpopkoor Balanz
Wij zingen Nederlandstalige popmuziek. Dirigent begeleidt het koor op keyboard.
www.nederpopkoorbalanz.nl

Popkoor d’Accord
Popkoor d'Accord is een enthousiast koor uit Oss, met zang en en beweging. Telkens een andere opstelling en beweging tijdens de nummers die we zingen.
www.popkoordaccord.nl

Muchoss
Muchoss is een verrassend veelzijdige vocal group uit Oss met passie voor close harmony en a capella zang. De Mucha zingen prachtige en gevoelige nummers, afgewisseld met humor en cabaret. Van ballads, popsongs tot zelfs een snufje jazz en klassiek. Dit alles met een knipoog, een beetje glamour en op geheel eigen wijze. Wij staan graag op een podium, maar de interactie met het publiek is nog beter, wanneer we tussen de mensen staan!
www.muchoss.nl

MengelmOeSS
MengelmOess is een meerstemmig, gemengd en vooral enthousiast koor van 50+ers uit Oss. MengelmOeSS is in maart 2015 ontstaan uit een vriendenclub, die zang en gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Onze wekelijkse repetitieavond op dinsdag is daar een goed voorbeeld van. Wij verzorgen optredens in bejaarden- en verzorgingscentra, in wijkcentra, op festivals en evenementen.
Tijdens onze optredens nemen wij u mee in een afwisselend repertoire van oude en nieuwe Nederlandstalige liedjes, voor elk wat wils!
Wij worden ondersteund door vier enthousiaste muzikanten en de algehele leiding is in handen van onze dirigent Jeroen van Hulten.
Wilt u meer van ons weten, neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze website, 

http://www.mengelmoess.nl/

www.mengelmOeSS.nlMUZIEK

Vita Nova
Tussen 13.00 en 14.00 gaat Vita Nova in de Groene Engel een uurtje keihard rocken! 

De beste metal anthems van o.a. Iron Maiden en Black Sabbath gaan we voor jullie spelen. Ook de knallende punkclassics van The Sex Pistols en The Toy Dolls komen langs. Maar de nineties vergeten we ook niet, met Body Count en Rage Against The Machine. Hier en daar spelen we met een knipoog maar Vita Nova speelt vooral... live ‘n loud!

Vita Nova in de nieuwe bezetting; je mag dit gewoon niet missen!!

www.facebook.com/Vita-Nova-579212382137735/?fref=ts

Labelled
Pak twee krachtige gitaren, een funky bas lijn en een strakke drum samen, combineer dat met een energieke frontman en dan krijg je Labelled. Overal waar ze spelen knallen ze het dak eraf met hun harde sound. Het repertoire bestaat nu uit covers variërend van Green Day tot aan Billy Talent. Ook zullen zij het een en ander laten horen wat iedereen kent, maar toch net iets anders! Dus ben je in de stemming om lekker los te gaan dan moet je deze band zeker niet missen!
www.facebook.com/labelledofficial

Holsaby
Wij willen als band een mix van eigen werk en covers laten horen. Ons genre is pop/rock en op onze pagina kunt u alvast een voorproef beluisteren.
www.facebook.com/Holsaby

Big Band 5/6/07
Gitaren, toetsen, drums, percussie en de vette sound van heel veel blazers die popnummers van nu spelen! Niet alleen pop, maar ook rock, funk, soul en jazz passeert de revue. Instrumentaal of met zang. Als het maar lekker klinkt of dansbaar is. Het liefst doen zij dingen die niet gangbaar zijn maar waarvan zij denken dat het leuke dingen oplevert. Zo was daar de samenwerking met een dj en een rapper. En wie weet wat nog komen gaat. Dat is Bigband 5-6-’07 (five-sixo’seven)!
Met een groot deel jonge (enthousiaste) muzikanten uit Oss is een "thuis"optreden zeer gewenst.
www.bigband5607.nl

Dichterbij

Drumband Dichterbij
Wij zijn een drumband mensen met een beperking we maken al 45 jaar muziek. We treden op festivals, bejaardentehuizen en we hebben 'Funpop' geopend met verschillende artiesten.

We treden al 20 jaar op bij de carnavalsvereniging 'De Knoerissen' in Uden en in 2013 hebben we mee gedaan bij het muziek concours in Kerkrade. Bij Fantastival in Oss komen we ook al zeker 17 jaar! We hebben bij Fantastival zelfs al een fanclub!Fanfare Jong Leven
Een muzikaal optreden van onze fanfare.
www.fanfarejonglevenmacharen.nl

Muziekvereniging Hartog
Wij willen ons als muziekvereniging presenteren middels muzikale optredens van onze verschillende geledingen:
- piep- & Studieorkest (onze jongste leden en ons opleidingorkest)
- Fanfareorkest
-(jeugd)slagwerkgroep
www.facebook.com/MuziekverenigingHartog

Poster_KVA_Fantastival_2017.jpgStadsharmonie KVA
Tijdens het optreden dit jaar bij het Fantastival laat Stadsharmonie KVA zien dat zij op haar 182 jarige leeftijd nog steeds jong van hart is en midden in het leven staat. De harmonie laat u genieten van een keur aan muziek, van Abba tot Starwars,  Indiana Jones en John Lennon.  Ook krijgt u al een klein voorproefje van het traditionele nieuwjaarsconcert dat KVA gaat geven in de Lievekamp op zondag 7 januari 2018.

KVA laat zien dat er kunst bestaat met een “grote K”, maar dat ook kunst met een “kleine k” veel omvattend is . Kom luisteren naar een middag muzikale kunst. Kaarten zijn te bestellen via info@kvaoss.nl en via de theaterkassa van De Lievekamp.

www.kvaoss.nl

Bara Den

Website BaraDen.jpgBara Den is een leerlingengroep uit omgeving Nijmegen, Arnhem en Oss onder leiding van djembé virtuoos Oumar Dioubaté.

Bara Den speelt naast de alom bekende West Afrikaanse nummers vooral de authentieke ritmes, muziek die zijn oorsprong vindt in de kleine dorpen van Guinee - West Afrika.

Djembéfola Oumar Dioubaté werd in 1954 als lid van de Malinké-stam in een uiterst muzikale familie geboren in Guinee. Op tienjarige leeftijd werd hij als danser gerecruteerd in een groep die Doundounba heette. Na een knieblessure is Oumar djembe gaan spelen en op zijn 20e trommelde hij in de groep National Dance Troupe in Sierra Leone.

In 1988 werd Oumar gevraagd om de plaats van masterdrummer Mamady Keita in te nemen die regelmatig in Europa speelde. In 1993 ontmoette Oumar bij een festival in Antwerpen twee neven en via hen kwam Oumar in Nederland. Oumar is veelgevraagd als begeleidend muzikant bij danslessen en als gastmuzikant. Ook verzorgt hij vaak workshops en sinds 1995 geeft hij djembé-cursussen. Op dit moment geeft hij les in Oss, Arnhem, Nijmegen en Bergharen. Zijn leerlingen hebben de groep Bara Den opgericht en begeleiden Oumar bij optredens.

info@oumardioubate.com of www.oumardioubate.com of Bara Den


Bigband RavensteinBig Band Ravenstein
Big Band Ravenstein is een breed georiënteerd jazzorkest met vergevorderde muzikanten uit de wijde omgeving van Ravenstein. De band heeft door de uiteenlopende muziekstijlen een eigen muzikaal gezicht. Op het repertoire staan stukken van John Clayton, Peter Herbolzheimer, Benjamin Herman, Gordon Goodwin, Bill Holman, Count Basie, Thomas Faure (Electro Deluxe) en van onze eigen Tigran Mansour. Rob van den Hoven leidt het orkest op bevlogen wijze, Nancy Verstegen zingt er de sterren van de hemel. De band is al bijna 20 jaar regelmatig op jazzpodia, tijdens festivals en in café’s te beluisteren en kan dan op enthousiaste reacties rekenen. Zo af en toe zoekt de band via een project verbinding met andere muziekstijlen. De band werkte onder meer samen met een rockband, deed een jazzproject met een popkoor, faciliteerde dansend Nederland met een speciaal Lindy Hop programma en rondde onlangs een samenwerkingsproject af met niet-westerse muzikanten en hun typische instrumenten, onder de titel "Home is where the music is". Bij Fantastival 2017 verzorgen een kleurrijk concert.

www.bigbandravenstein.nl

Fanfare Lith
Als fanfare verzorgen wij graag een optreden met daarin muziekstukken die voor velen bekend in de oren zullen klinken. Van hoogwaardige kwaliteit. We geven de muziek 'kleur' en sluiten zo mooi aan bij het thema van dit jaar: Rainbow Edition!
www.fanfarelith.nl


BEELDENDE KUNST

Kunstfabriek
Net als voorgaande jaren zetten wij ons kunstatelier open voor iedereen die  belangstelling heeft voor onze uniek werken.
Onze Kunstwerken bestaan uit veel diverse technieken. Daarnaast nodigen wij mensen uit om deel te nemen aan verschillende creatieve workshops met o.a. acrylverf.
www.kunstfabriekoss.nl

Mozaïekfestival
In 2018 vindt voor de 2de keer een mozaïekfestival plaats in Oss. Dat bestaat uit een expostie van nationale en internationale mozaïek kunstenaars en daarnaast plaatselijk mozaïek talent. Dit willen we promoten. Daarnaast is er weer een community art project met mozaïek waaraan iedereen kan mee doen. Tijdens fantastival proberen we tot een top 3 van ideeën te komen.
www.mozaiekfestival.nl


DANS

Sevillanas en Flamenco Dansgroep “Al-Andalus”
Een show van Al-Andalus is een groot feest en deze gepassioneerde Osse dansgroep weet het publiek steeds weer in vervoering te brengen. Naast twee Sevillanas met sombreros en mantoncillos, dansen zij dit keer ook een choreografie op de traditional La Bamba en op een nummer van de beroemde Spaanse groep de Gipsy Kings, met als finale het bekende El Porompompero, een Zambra Mora. “Al-Andalus” geeft naast lessen ook Demo’s en Workshops in Flamenco en Sevillanas. www.sfd-al-andalus.nl

Balletschool Dimphy
We laten verschillende dansen zien vanuit verschillende dansvormen (Klassiek, Jazz, Modern, Show).www.balletschooldimphy.nl

Danscentrum Zwijsen
Wij verzorgen graag een wervelende dansshow. Kinderdans, Zumba, draag&dans, stijldans, hiphop crews, solo's en duo's.
www.dc-zwijsen.nl

Balletstudio Van der Stappen
Een verrassend dansoptreden!
www.balletstudiovanderstappen.nl


LITERATUUR

Poëziepodium Oss

Programma optredens PPO op Coretto-plein     poezie

Blok 1 – 13.00 tot 13.30 uur:

Marianna van Vugt
Noud van Tilborg
Iris Besseling
Jan van den Boom
Walter van Geffen

13.45 tot 14.00 uur:
Noortje Luijk en Marlou Megens, gitaar en zang

Blok 2 – 14.00 tot 14.30 uur:
Karin Hamels            
Julia Simonse
Kirsten Simonse
Emma Simonse
Han Jansen

14.45 tot 15.00 uur:
Noortje Luijk en Marlou Megens, gitaar en zang

Blok 3 -  15.00 tot 15.30 uur:
Kitty Schaap
Michel Nierop
Els Bijkersma
Joost van Velthoven

15.45 tot 16.00 uur: 
Noortje Luijk en Marlou Megens, gitaar en zang

www.poeziepodiumoss.nl